Kernwaarden is precies wat je in dit blog gaat (her)ontdekken en leren gebruiken in het dagelijks leven.  

Dit is een gastblog van Miranda Romer
 

Kernwaarden, wat zijn dat eigenlijk?

Kernwaarden zijn de diepgewortelde principes die belangrijk voor je zijn. Ze vormen – meestal onbewust – de basis van je overtuigingen en bepalen je drijfveren en prioriteiten. Voorbeelden van kernwaarden zijn integriteit, eerlijkheid, verantwoordelijkheid, respect en teamwork. 
Het zijn meestal geen waarden die je bewust kiest, maar ze zijn een onbewuste rode draad gedurende je leven. En héél soms veranderen ze, omdat jij uiteraard ook groeit als mens.
Het kennen van je kernwaarden helpt je om authentiek te leven en beslissingen te nemen in lijn met wie je echt bent.
 

Kernwaarden, waarom zijn ze belangrijk? 

Kernwaarden zijn cruciaal omdat ze veelal onbewust je gedrag en keuzes sturen. Als je je er bewust van wordt, dan kun je ze ook vanuit bewustzijn inzetten om je leven richting te geven. Een viertal manieren waarop je dit zou kunnen toepassen
 
  1. Kernwaarden helpen je te begrijpen wat voor jou het belangrijkst is, waardoor een duidelijk 'gevoel van doel' ontstaat. Ze kunnen dienen als een kompas en je helpen bij het nemen van beslissingen die in lijn zijn met wie je echt bent en waar je voor staat.
  2. Ze kunnen je helpen om je relaties te versterken. Wanneer je je kernwaarden kent, kun je ze duidelijker communiceren naar de mensen om je heen en relaties opbouwen vanuit je eigen authentieke kracht. Als je leeft vanuit je kernwaarden, dan trek je ook mensen aan, die je waarderen om wie je bent.
  3. Ze ondersteunen je persoonlijke groei.  Het omarmen van je kernwaarden vraagt om regelmatige zelfreflectie. Het motiveert je om iedere keer je acties af te stemmen op datgene wat voor jou het belangrijkste is, wat leidt tot een authentieker leven en groei.
  4. Kernwaarden kunnen je helpen om je veerkracht te vergroten. Weten wat jouw kernwaarden zijn, biedt stabiliteit in tijden van onzekerheid. Ze herinneren je aan wat echt belangrijk is, waardoor je geaard en veerkrachtig blijft in moeilijke tijden. Als je je naar je kernwaarden leeft, voel je je vervulder en gelukkiger en is er een grote kans dat je gemakkelijker met uitdagingen kunt omgaan op een voor jouw passende manier.
Kortom, als je je kernwaarden kent, inclusief de vertaalslag naar de praktijk (later meer daarover), dan kun je veel beter in jouw eigen kracht staan en op je eigen 'voorwaarden' leven.
 

Hoe weet je wat je kernwaarden zijn? 

Het identificeren van je kernwaarden begint met zelfreflectie en eerlijkheid naar jezelf. Denk na over wat echt belangrijk voor je is en wat je motiveert. Er zijn een aantal vragen en oefeningen die je hierbij kunnen helpen.
Plan wat tijd voor jezelf in, pak een kop thee, je pen en notebook er bij en duik even in jezelf. Je kunt met onderstaande vragen beginnen...
  • Wat zijn de eigenschappen die je bewondert in anderen?
  • Welke momenten (of wat) in je leven gaven je het meeste voldoening?
  • Wat zijn de dingen die je absoluut niet tolereert?
  • Wat zouden anderen moeten weten over jou, om jouw te begrijpen?
  • Wat laat jou (glim)lachen?
  • Waar erger je je aan of voor welk gedrag ben je 'allergisch'?
  • Wat zien anderen als jouw kwaliteiten / bewonderenswaardige eigenschappen?
Nog meer oefeningen en tips om achter je kernwaarden te komen, inclusief een lijst met kernwaarden ter inspiratie, vind je in dit >pdf-e-boekje<.
 
Maak een lijst van de woorden en concepten die naar voren komen in deze vragen en bij de andere oefeningen (dat zijn je belangrijke waarden en normen) en probeer ze te herleiden tot een set van maximaal vijf kernwaarden die voor jou het meest belangrijk zijn.

  

Kernwaarden in de praktijk 

Het kennen van je kernwaarden is één ding, maar ze toepassen in je dagelijks leven is waar de echte kracht ligt. Denk eens na hoe jouw kernwaarden je dagelijkse beslissingen en gedragingen beïnvloeden. Veelal is dat een vertaalslag naar normen die voor jou heel belangrijk zijn. Wat betekent elke kernwaarde in de praktijk voor jou? Hoe ziet dat er uit, wat doe je dan?
 
Deze vertaalslag kan voor iedereen er anders uitzien. Zo kunnen mensen dezelfde kernwaardes hebben, maar de vertaling die hen richting geeft kan verschillend zijn. Waardoor ze uiteindelijk ook ander authentiek gedrag vertonen. Het is dus echt belangrijk om hier voor jezelf onderzoek naar te doen, hoe dit voor jou er uit ziet in de praktijk.  
 
 Bijvoorbeeld, als eerlijkheid één van je kernwaarden is, dan is het voor jou misschien belangrijk om altijd transparant, open en eerlijk te communiceren, zelfs als het moeilijk is. En dat 'vraag' je liefst ook van anderen naar jou toe. 
 In het e-boek vind je ook meer informatie en een oefening om deze vertaalslag te maken.

Download het gratis en hou het voor altijd bij! KLIK OP DE AFBEELDING

 

Nu je je bewust bent van je kernwaarden....

 Heb je een 'tool' om je leven op alle facetten steeds intentioneler te leven. Een meetlat om je beslissingen aan te toetsen, En met meer bewustzijn steeds meer je authentieke zelf te zijn en te laten zien.
 
Nog wat tips om je kernwaarden in te zetten:
  1. Stem je doelen af op je kernwaarden, waardoor je acties consistent zullen zijn met je overtuigingen. Als je doelen in lijn zijn met je kernwaarden, dan zullen deze onderbewuste overtuigingen meewerken aan het behalen ervan (in plaats van onbewuste sabotage te plegen).
  2. Maak bewustere keuzes door ook bij dagelijkse beslissingen te overwegen hoe je keuzes je kernwaarden weerspiegelen. Check voor je een beslissing maakt even bij jezelf in of die keuze in lijn is met je kernwaarden (en de daarmee samenhangende vertaling naar jouw normen).  Deze vorm van mindfulness leidt uiteindelijk tot meer geluk en andere positieve gevoelens.
  3. Reflecteer regelmatig op alle facetten van je leven (je werk en relaties, maar ook bijvoorbeeld je hobbies en gezondheid) en voel of dit nog voldoet aan je kernwaarden. Zo niet, dan kun je bijsturen door bijvoorbeeld iets aan de situatie te veranderen of andere acties te nemen.
  4. Door je keuzes, gedrag en acties in lijn te hebben met je kernwaarden, communiceer je ze ook aan de buitenwereld. Uiteraard kun je daar af en toe ook gewoon woorden aan geven, zoals “ik vind het belangrijk dat ...”. Het maakt je contacten meer passend bij jou autentieke zelf (je trekt de juiste mensen aan, en andere contacten die daar echt niets mee hebben zullen misschien verwateren). Omring jezelf met mensen die je steunen en uitdagen om trouw te blijven aan je eigen kernwaarden, ook hierdoor wordt het leven meestal leuker en bevredigender. 
  5. Ik gebruik zelf ook vaak een carddeck om (nog) meer inzicht te krijgen in mijn kernwaarden en mijn daarop gebaseerde keuzes. Een hele fijne vind ik daarbij het carddeck<van de Meermin Methode. Dat geeft mij nog meer input om mee en over te reflecteren dan alleen mijn eigen (bewuste) gedachtes en gevoelens...
Het kan soms voorkomen dat jij zo groeit en verandert, dat één van je kernwaarden verandert in een andere. In de loop van het leven worden nou eenmaal andere dingen belangrijker. Maar meestal betreft het vooral de vertaling van een kernwaarde in de praktijk die verandert. Het is goed om je daar van bewust te blijven.
 

De kracht van je kernwaarden toepassen

Lees ook het blog JEZELF KLEIN HOUDEN
 

Wat ga jij anders doen, meer overeenkomstig met jouw kernwaarden? 


Zoals je hebt ontdekt geeft het weten van je kernwaarden input om dicht bij jezelf en je eigen kernkracht te blijven. Ik ben heel benieuwd wat jouw kernwaarden zijn en hoe jij jouw kernwaarden gaat toepassen.  
Ik zou het super vinden als je hieronder in een reactie jouw inzichten over en ervaringen met je kernwaarden wilt delen; zo inspireer je uiteraard ook weer anderen.
 
 
 



*****

LEEF EEN LEVEN IN LIJN MET JE ZIEL

xoxo Katinka

2 Comments

  1. Dank je Robina!
    Fijn om weer nieuwe inzichten te kunnen geven. Ik ben heel benieuwd wat je ontdekkingen zijn vanuit het werkboek. Hoe dan ook.heel veel plezier en succes met jouw mooie reis naar steeds meer jezelf en je meerminkracht!
    Liefs, Miranda
  2. Mooie blog!
    Kernwaarden, een nieuw thema voor mij, mooi. Toffe e-book, ik ga er mee aan de slag (als de kids terug naar school zijn...)
    Bedankt!
    Licht, Liefde & Speelsheid,
    Robina

Leave a Comment