Kan lachen stress verminderen? Volmondig JAAAAAAAAA! Sterker nog : Lachen is hét anti-stressmiddel en in dit artikel vertel ik je alles over het WAAROM & HOE.

Dit is een gastblog van Katrien Meys
 

Lachen is gezond

Ik lach veel en graag, al mijn hele leven! Volgens mijn mama ben ik al lachend geboren...Niet toevallig dus dat lachyoga op mijn pad kwam en ik lachyogacoach werd.
Dankzij lachyoga weet ik nu ook waarom lachen écht gezond is.

Noot van Katinka : ik ken Katrien nu enige tijd en elke keer als we mekaar op een zoomcall zien, is het eerste wat ik zie haar grote glimlach. En dat zet meteen de toon voor het gesprek. Je wordt er vanzelf goed gezind van. Zij, maar vooral ook diegene die met haar praten. En dat viel me echt op. Ik voel me altijd goedgezind en vrolijker in haar gezelschap. Dat maakte dat NU telkens als ik een gesprek met iemand heb, dat ik echt die grote glimlach van mezelf ook meeneem. Dat maakt zoveel verschil voor iedereen.
 
In mijn vorige blogs zie Magische ontmoeting met een dolfijn | Katinka Michiels (luckygirl.be) kon je al lezen over hoe een teken van het universum mijn leven helemaal veranderde.
Na mijn ontmoeting met de dolfijn op 11/11/2021 Een dolfijn - magische ontmoeting deel 2 | Katinka Michiels (luckygirl.be) ging ik in 2022 op zoek naar mijn zielsmissie. Lang duurde het niet dat opeens lachyoga op mijn pad kwam...en ik ging me helemaal verdiepen in lachyoga (lachen zonder reden) en de wondere wereld van de lach.
 

Lachen is écht Gezond!

Lachen deed ik dus al elke dag, maar met lachyoga ging een nieuwe positievere wereld voor mij open!
Als lachyogacoach vragen mensen me voor een lachwandeling regelmatig of lachen nu écht gezond is? Ik ben dan altijd super trots dat ik kan verkondigen dat de lach echt je leven kan veranderen.
 
Lachen heeft zoveel gezondheidsvoordelen voor zowel je fysieke lichaam als je mentale welzijn. Ik zet de 3 belangrijkste hier even op een rij!
  1. Stress verminderen
  2. Een natuurlijke pijnstiller
  3. Het maakt je creatiever

Noot van Katinka : ik kreeg deze foto doorgestuurd van Katrien om bij dit blogje te posten en als ik naar deze foto kijk, dan denk ik : waarom lacht zij toch zo? Is er iets geks in deze vaas te vinden? Overweegt ze om in die vaas te kruipen? Wil ze deze wegrollen en is ze te zwaar? Wat denk jij? Zet het in de comments!
 

1. Lachen en stress verminderen?  

Lachen heeft een positief effect op je cortisolspiegel. Cortisol is een hormoon dat wordt aangemaakt wanneer je stress ervaart. Te veel cortisol kan leiden tot verschillende kwaaltjes zoals gemakkelijker ziek worden of minder gemakkelijk afvallen.
Alleen al de gedachte aan lachen kan je cortisol al met 39% laten dalen! Dus je kan je wel voorstellen hoe jouw stress met een slappe lach verdwijnt als sneeuw voor de zon!
Lachen heeft ook een kalmerend effect op de hersenen waardoor je de dagelijkse stressmomenten veel beter de baas blijft.
 

2. Lachen is de enige pijnstiller zonder bijwerkingen!

Tijdens het lachen maakt je lichaam endorfines aan, het gelukshormoon. Endorfines zijn eigenlijk lichaamseigen morfine, dus pijnstillend. Daarom dat je na het lachen een zalig gevoel van tevredenheid ervaart.
Ik zeg altijd dat lachen de enige pijnstiller zonder bijwerkingen is en 2 jaar geleden kon ik dan aan den lijve ondervinden en uittesten toen het topje van mijn ringvinger er half af hing. Ik was buiten in de tuin klusjes aan het doen toen ik mijn vinger plette...ik kon zelf niet meer autorijden en tijdens het wachten op de ambulance dacht ik: ooo ik heb nu endorfines nodig, want is wist dat deze pijnstillend zijn ;-) dus ik begon 10minuten lang lachoefeningen te doen! En wonder boven wonder...het werkte! De zeurende pijn werd minder en door het lachen voelde ik me kalmer worden. Alles voor de wetenschap, maar ik ga dat geen tweede keer uittesten!
 

3. Lachen maakt je creatiever!

Lachen geeft je nieuwe inspiratie en maakt je creatiever zodat je positiever naar problemen kijkt. Je zal sneller de situatie eens van een andere hoek bekijken, waardoor het dan allemaal niet zo erg is dan het eerst leek.
Toen ik tijdens mijn ongeluk met mijn vinger een paar lachoefeningen deed, kon ik zelf ervaren hoe ik beter kon relativeren en rustig blijven in een stressvolle situatie.

Welk van deze 3 voordelen zou jij wel willen ervaren? Laat het ons weten in de comments!
 

Hoeveel keer per dag lach jij?

We lachen jammer genoeg steeds minder en minder. Hoeveel keer per dag lach jij? Het gemiddelde is slechts 15 à 20 keer per dag, terwijl kinderen nog met gemak 300 à 400 keer per dag lachen.
Met lachyoga proberen we dat lage gemiddelde terug op te krikken!
 
 

En nu is het aan jou! Tijd voor de praktijk!

Weten dat lachen gezond is ,is 1 ding, maar het werkt pas als je het effectief doet!
Ga jij de uitdaging mee aan?
Dan heb ik hier 3 leuke challenges voor jou:
 

Lachen - Challenge 1:

De lachoefening Lachcrème helpt jou om de lach als een dagelijkse routine in je leven te brengen zonder dat het fake of gemaakt voelt.

Lachen - Challenge 2:

Lach vandaag naar IEDEREEN die jouw pad kruist en kijk wat er gebeurt! Ook naar de (huisdieren)dieren die je begroet ;-)
Volhouden is de boodschap om dit echt een hele dag te doen! Ook al bekijken sommige mensen je maar zuur of raar, van de meesten zal je een vriendelijke lach terug krijgen. 
 

Challenge 3: Kijk in de spiegel en lach eens 1 minuut lang naar jezelf!

Stap 1: Zet je timer van je gsm op 1min.
Stap 2: Bekijk jezelf in de spiegel en lach naar jezelf!
Stap 3: Bekijk in detail de kleur van je ogen, de lachrimpels rond je mond en ogen.
Stap 4: Goed gedaan je hebt 1 minuut gelachen naar jezelf!!
Stap 5: Observeer even hoe je je nu voelt na deze oefening en hou het gelukzalige gevoel vast voor de rest van de dag!
 
Laat me zeker weten onder deze blog welke challenge van de drie je de leukste vond?
 

Bij de Meerminnen lachen we ook veel!

Het zal je misschien al zijn opgevallen, maar bij de Meerminnen lachen we ook veel en graag!
Dat trok mij dan ook zo aan om me aan te sluiten bij de Luckygirls facebookgroep van Katinka. Kom gerust erbij in deze gratis groep https://www.facebook.com/groups/wordeenluckygirl/

GRATIS VOOR JOU 

Wil je helemaal voor de transformatie gaan naar een leuker en gelukkiger leven, neem dan zeker een kijkje bij het gratis avontuur naar laguna lumina  om te ontdekken wat jou blij maakt via DEZE LINK of klik op de afbeelding

 
 
 
 
 
 
 
 *****

LEEF EEN LEVEN IN LIJN MET JE ZIEL

xoxo Katinka

0 Comments

Leave a Comment