Jezelf klein houden of juist groeien & bloeien vanuit je kernkracht?

Dit is een gastblog van Miranda Romer
 
“In hoeverre houd jij jezelf klein om wat iemand van iets vindt?”
Die vraag kwam binnen, toen ik deze voor het eerst hoorde. 
Ik vraag me nu regelmatig af “ben ik echt volledig vanuit mijn kernkracht aan het groeien en bloeien? Of... hou ik mezelf nog klein?”
Sta jij hier wel eens bij stil hoe dit voor jou is? De moeite waard om af en toe pas op de plaats om hier in te duiken.
 
 

Jezelf klein houden, wat is dat eigenlijk?

Natuurlijk past iedereen zich wel eens aan aan maatschappelijke normen en waarden. 
Je gedrag, je plannen... want we houden rekening met elkaar, toch? Maar als 'je plannen aanpassen' overgaat in 'je dromen aanpassen', en je gedrag aanpassen leidt tot een jij die jij niet meer bent?
Dan is jezelf klein houden echt schadelijk, en is het tijd om daar eens goed naar te kijken. Want jij (en ieder mens) is bedoeld om te groeien en bloeien, en echt het mooiste leven te leven wat mogelijk is.

Ik zie het vaak om me heen gebeuren, en ja, ook ik hield mezelf regelmatig klein en zelfs nu betrap ik mezelf er nog wel eens op. Een stapje terug of toch maar niets zeggen om de lieve vrede, om niemand voor het hoofd te stoten. Meestal gaat dit volledig onbewust, we zijn als het ware zo bedraad.
 
Veel mensen houden zich klein, beperken zichzelf en hun potentieel en doen niet wat ze eigenlijk willen doen, omdat ze bang zijn voor wat (ze denken dat) anderen zouden kunnen denken.
Helaas kan dit grote gevolgen hebben voor je persoonlijke en professionele groei. 
 Het kan je weerhouden van het najagen van je doelen en dromen, en maakt het lastig om je volledige potentieel te bereiken. Bovendien kan het een negatieve invloed hebben op je mentale gezondheid, doordat het je zelfvertrouwen ondermijnt en zelfs kan leiden tot gevoelens van angst en depressie.
 

Jezelf klein houden begint vaak in de kindertijd

Van jongs af aan leren we dat het belangrijk is om erbij te horen en goedkeuring te krijgen van anderen. Van bijvoorbeeld je ouders, of de juf of meester op school of andere belangrijke personen in je leven. Persoonlijke ervaringen zoals kritiek van familie, vrienden of collega's kunnen deze gevoelens in de loop der jaren nog eens versterken.
Veelal onbedoeld zorgen opmerkingen er voor dat je niet volledig in je eigen kracht gaat staan.

Een voorbeeld wat ik als fotograaf vaak tegenkom, is de neiging om altijd maar te (moeten) lachen op foto's. Ja, een oprechte en spontane lach is geweldig op een foto. Maar een lach omdat je vroeger altijd hoorde 'lachen!' en jezelf hebt ingeprent dat je op een foto altijd moet lachen om leuk gevonden te worden, wordt al snel een neplach. Maar waarom zou je altijd moeten lachen op een foto? Je hebt toch ook nog andere emoties die er mogen zijn? Herkenbaar? 
 
Nog zo eentje: “Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg”. 
Wie kent deze uitspraak niet? Maar wie bepaalt wat gewoon of gek genoeg is? 
Natuurlijk kan er nog veel meer meespelen waardoor je jezelf klein houdt, en nog niet volledig vanuit je kernkracht leeft. Vaak weet je zelf wel wat er speelt.
 
Haal wat binnenin zit naar buiten

 Een tip is om hier een tijdje over te journallen en jezelf bewust te worden wat er voor jou onder dit gedrag zit. Pak een kop thee erbij, steek een kaarsje aan, zet een rustig muziekje op als je dat fijn vindt. En ga schrijven... Stel jezelf vragen, zoals
  • Wat maakt dat ik me zo (klein) voel / houd?
  • Wat zeg ik tegen mijzelf in deze situaties?
  • Wat zeiden anderen eigenlijk vroeger tegen mij?
  • Waar ben ik bang voor (of wat kan er gebeuren als ik wel dit of dat zou doen)?
  • Wat maakt me echt gelukkig en blij?
  • Wat zou ik doen als alles kan en mag?
  • Hoe ziet een perfecte dag er uit, wat doe ik dan, wat zeg ik dan, met wie ben ik dan, etc?
     
     En ga ook wat laagjes dieper met deze vragen. Vraag en voel door! Trek er eventueel een kaart bij voor jezelf.

Dit zelfonderzoek kan je helpen om in ieder geval een stukje van de kern te pakken te krijgen. Zodat je vervolgens een transformatie in kunt zetten. 
 

Van jezelf klein houden naar in je eigen kernkracht

Het kan een flink proces zijn om deze transformatie te maken. Maar weet dat het vooral heel veel kleine stapjes zijn, die je elke keer dichter bij jezelf brengen. En uiteraard zijn er ook vele manieren om hier aan te werken. 
 
De eerste stap is bewustwording: bewust te worden van dit gedrag en de bijbehorende patronen. Herken de momenten, de triggers, en wordt je bewust van je gedachten. Pas dan kun je iets veranderen en de weg naar zichtbaar groots zijn (wat je sowieso al bent!) in zetten. De tip hierboven kan al een mooie start zijn. 
 
Vervolgens onderzoek je waar jij zelf verandering in kan brengen. Wat jij zelf in de hand hebt. 
 Vaak zijn het onze eigen gedachten en oude overtuigingen en patronen die er voor zorgen dat we ons klein houden. Daar kun je dan mee aan de slag, bijvoorbeeld door de oefeningen in het 2-delige blog over LOSLATEN (lees het HIER)

Ook kun je tegenover elke negatieve gedachte of overtuiging een positieve (steunende) zetten, eentje die voor jou passend is en goed voelt. Niet overdrijven, want als je het niet kan geloven is het lastig om er resultaten mee te halen. 
 
Bonustip: 
Zelf vind ik hierbij het woordje 'nog'  een hele mooie: Bij de gedachte ' ik kan het niet', maak je er van 'ik kan het nóg niet'. Dat betekent namelijk dat er een moment komt dat ik het wel kan. En dat wil mijn onderbewustzijn wel geloven. Als ik zou zeggen 'ik kan dat wel', dan is dat misschien nog een stapje te ver.
En elke keer als je jezelf betrapt op iets wat je klein houdt, verbeter je jezelf in gedachten (of als je alleen bent hardop). Maak een lijst met 2 kolommen, en schrijf de meest voorkomende gedachten eens op, met een steunende tegenhanger. En ga het gesprek met jezelf aan!
 
Daarnaast is het stellen van je persoonlijke grenzen en het kennen van je eigen persoonlijke waarden en normen van belang. Weet wat je belangrijk vind in het leven, en hoe dat er voor jou uitziet (en voelt). Dat is namelijk jouw meetlat voor leven vanuit jouw kernkracht. In een volgend blog zal ik hier meer over schrijven. 
Jouw kernwaarden kunnen je richting geven, en je helpen in het maken van keuzes die bij jou passen.. Leer om 'nee' te zeggen zonder schuldgevoel, blijf trouw aan jezelf en bescherm je eigen tijd en energie.
 
Tot slot kan werken met positieve affirmaties ook een manier zijn om je zelfvertrouwen te vergroten. Herhaal dagelijks positieve uitspraken over jezelf, je zelfbeeld, je groei en je dromen. Creeer affirmaties die bij jou ervaring en veranderproces aansluiten. 

Dit gratis EBOOK van Katinka kan je daarbij een eindje op weg helpen - KLIK HIER
Ook fijn is om bijvoorbeeld een visionbord te maken met allerlei krachtige uitspraken, plaatjes en woorden. Een krachtbord noem ik dat ook wel.
 
Overigens, soms is professionele hulp inroepen ook een geweldige stap. Blijf niet aanmodderen, maar zoek iemand die je de juiste vragen kan stellen of een ander perspectief kan geven als dat nodig is. Want soms, blijven we ook gewoon in onze eigen kringetjes ronddraaien... En dat is zonde!
 
Uniek, jij bent jij! 
Onthoudt dat jij uniek bent, én het recht hebt om echt jouw mooiste leven te leiden. Op jouw unieke manier. En dat betekent dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken, dat niet iedereen je leuk of aardig zal vinden. En dat is helemaal oké. 
 
 Want weet je... de allerbelangrijkste die je leuk te vinden heeft, ben jij zelf! 
 En dan kun je toch maar het beste groeien en bloeien zoals jij dat fijn vindt? Zoals dat bij jouw dromen, gevoel en kernkracht past, Nietwaar?
 

Om in het groei & bloei thema te blijven:

Immers... niet iedereen vind irissen mooi. Of anjers. Of chrysanten. En toch... zijn ze allemaal op hun eigen manier prachtig (oke, vind ik dan hè). En doen ze niet hun best om iets anders te worden. Maar staan ze fier te shinen en te bloeien. In een boeket versterken ze elkaar, in hun eentje staan ze te stralen in een vaas. Ongeacht wat men van ze denkt...

 









Jij bent net zo uniek, het is tijd om te stoppen met jezelf kleiner te houden dan je kunt zijn. En te starten met de wereld op jouw manier mooier te maken!
 

Nu jij! 

Je hebt de kracht om je leven te veranderen en te groeien naar je volledige potentieel.
Zoals de Amerikaanse auteur Marianne Williamson eens zei: "Onze diepste angst is niet dat we onvolmaakt zijn. Onze diepste angst is dat we immens krachtig zijn. Het is ons licht, niet onze duisternis, dat ons het meest beangstigt."
 
Mijn wens is dat deze gedachte jou ook inspireert om jezelf niet langer klein te houden, maar je ware kernkracht en potentieel te omarmen. Je bent waardig, krachtig en in staat om grootse dingen te bereiken. Het zit in je. Sta jezelf toe om te stralen! En jouw unieke melodie te vinden... 
 
Welke eerste (kleine) stap ga jij nu zetten om te stoppen met jezelf klein houden en nog meer te leven vanuit jouw eigen kernkracht? Te groeien en bloeien op jouw unieke manier?
 Laat je het weten in een reactie hieronder? 
 
 
 
 


*****

LEEF EEN LEVEN IN LIJN MET JE ZIEL

xoxo Katinka

0 Comments

Leave a Comment