Minimalisme - de kunst van je leven eenvoudiger maken.

In een wereld die je constant pusht om meer te consumeren & om meer te bereiken, voelt minimalisme als een frisse wind.
Oppervlakkig gezien zou je denken dat minimalisme gaat over minder bezittingen hebben.
Maar de kern is dat het gaat om leven met intentie. Het gaat om het vinden van geluk in kleine dingen. 
Het gaat om het wegstrippen van wat je niet meer dient zodat je kan focussen op wat werkelijk belangrijk is.

En hoewel een opgeruimd huis enorm goed voelt, minimalisme is zoveel meer dan dat.
Het is een mindset die je op alle vlakken in je leven kan doorvoeren : van je agenda, tot je gewoonten, je relaties en waarden.

Minimalisme omarmen

Dit zijn de principes om in gedachten te houden :

Start met je waarom!

Waarom wil je minimalisme omarmen? Wat zijn jouw doelen? Identificeer jouw waarom > dat gaat je helpen om gefocust te blijven op wat echt belangrijk is.

Vereenvoudig je bezittingen!

Neem een kritische kijk en vraag jezelf af of deze waarde of vreugde toevoegen aan je leven. Overweeg om enkel te behouden wat functioneel nodig is of wat jou gelukkig maakt.

Vereenvoudig je agenda!

In een wereld die altijd bezig en druk is, ben je geneigd om zoveel mogelijk in je dag in te proppen als mogelijk is. Maar hierdoor offer je rust, ontspanning en tijd met je geliefden op. Overweeg om je agenda te vereenvoudigen door nee te zeggen op niet essentiële commitments en prioriteit te geven aan ontspanning en rust.

Beoefen mindfulness.

Mindful zijn betekent dat je volledig aanwezig bent in het NU. Zo vaak betrappen we onszelf er op dat je bezig bent met 1 taak maar je gedachten zijn al bij de volgende TO DO's op je lijst. Je echt focussen op de taak waarmee je bezig bent kan je helpen om meer vreugde te vinden in het huidige moment.

Minimalisme - makkelijker gezegd dan gedaan

Laten we wat dieper in gaan op al deze principes

Minimalisme - Start met je waarom


Het definiëren van je waarom gaat over het begrijpen van je drijfveren en motivaties achter het willen omarmen van een minimalistische levensstijl. Wat zijn je doelen, waarden en prioriteiten? Hoe kan minimalisme je helpen om die doelen te bereiken of die waarden en prioriteiten na te streven?
Als je je "waarom" niet duidelijk hebt gedefinieerd, kan het moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven als je de uitdagingen en obstakels tegenkomt die vaak gepaard gaan met het minimalisme. 

Bovendien kan het definiëren van je "waarom" je helpen om gefocust te blijven op wat echt belangrijk voor je is. Minimalisme is niet een one-size-fits-all oplossing en wat voor de één werkt, werkt niet noodzakelijkerwijs voor de ander. Door je waarom te begrijpen, kun je erachter komen wat je echt belangrijk vindt in het leven en wat je nodig hebt om dat te bereiken. Dit kan je helpen om weloverwogen keuzes te maken over welke delen van je leven je wilt vereenvoudigen en welke delen je wilt behouden.

MINIMALISME - Vereenvoudig je bezittingen!


Hier zijn enkele tips om je te helpen je bezittingen te vereenvoudigen:

Wees kritisch. Neem de tijd om kritisch te kijken naar al je bezittingen en stel jezelf de vraag of elk item echt belangrijk of waardevol voor je is. Overweeg om te doneren, verkopen of weg te gooien wat je niet langer nodig hebt of gebruikt.
Gebruik de "one in, one out" regel. Wanneer je iets nieuws koopt, overweeg dan om iets ouds weg te doen om de hoeveelheid spullen die je hebt te beperken.

Minimaliseer dubbele of overbodige items. Heb je meerdere paren schoenen die bijna identiek zijn? Of heb je meerdere keukengereedschappen die dezelfde taak uitvoeren? Overweeg om de duplicaten weg te doen en alleen het essentiële te behouden.

Overweeg digitale alternatieven. In plaats van fysieke boeken, tijdschriften of cd's, overweeg dan om digitale versies te gebruiken om ruimte te besparen.

Leer tevreden te zijn met minder. Minimalisme gaat over het vinden van voldoening en geluk in de eenvoudige dingen in het leven en het loslaten van de drang om altijd meer te willen hebben. Het kan helpen om je te concentreren op wat je al hebt en te waarderen hoe het je leven verrijkt.

Het vereenvoudigen van je bezittingen kan je helpen om je te concentreren op wat echt belangrijk voor je is en om meer te genieten van de dingen die je hebt. Door minder spullen te hebben, kun je je ook concentreren op de kwaliteit en het gebruiksgemak van de spullen die je wel hebt. Uiteindelijk kan dit leiden tot minder stress en meer gemoedsrust in je dagelijkse leven.

Minimaliseer je agenda! 😵‍💫 

Hier zijn een paar manieren om je schema te vereenvoudigen:

Prioriteiten stellen: Maak een lijst van de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden die je elke dag moet uitvoeren. Dit kan helpen om de essentiële dingen te identificeren die je moet doen en de minder belangrijke dingen te verminderen.

Plan je dag: Plan elke dag in detail, zodat je weet wat je moet doen en hoeveel tijd je nodig hebt om het te doen. Maak gebruik van tools zoals agenda's, takenlijsten en apps om je te helpen bij het organiseren van je tijd en het vermijden van dubbele boekingen.

Elimineer afleidingen: Verwijder afleidingen zoals sociale media, e-mails en telefoontjes tijdens de tijd waarop je belangrijke taken moet uitvoeren. Hierdoor kan je je beter concentreren en kan je je taken sneller afronden.

Combineer taken: Combineer taken die op elkaar lijken of elkaar opvolgen. Dit bespaart tijd en energie en voorkomt dat je telkens weer moet overschakelen naar iets nieuws.

Zeg nee tegen extra taken: Leer om nee te zeggen tegen extra taken of verzoeken die niet essentieel zijn voor jouw dagelijkse taken. Zo houd je meer tijd over voor de dingen die je echt belangrijk vindt.

Door je schema te vereenvoudigen, kan je je beter concentreren op wat echt belangrijk is. Je krijgt meer tijd en ruimte om te focussen op wat je wilt bereiken, en om meer tijd door te brengen met familie, vrienden en geliefden. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen werk en ontspanning, en door je schema te vereenvoudigen, kan je een betere balans vinden tussen deze twee aspecten van je leven.

Hoe kan je elegant NEE zeggen?


Hier is een stappenplan om elegant en respectvol nee te zeggen zonder een reden te geven:
  • Stap 1: Bedank de persoon voor de uitnodiging of het verzoek. Laat de persoon weten dat je zijn of haar aanbod waardeert en dat je dankbaar bent voor de tijd en moeite die hij of zij heeft genomen om het aan jou voor te leggen.
  • Stap 2: Zeg vriendelijk nee en leg uit dat je niet in staat bent om op het verzoek in te gaan. Wees direct, beleefd en duidelijk in je antwoord. Je hoeft geen reden te geven, maar als je je daar beter bij voelt, kun je zeggen dat je het niet kunt doen vanwege persoonlijke redenen of andere verplichtingen.
  • Stap 3: Bied een alternatief aan, indien van toepassing. Als je niet in staat bent om te doen wat de persoon vraagt, maar je wilt nog steeds behulpzaam zijn, overweeg dan om alternatieven aan te bieden. Misschien kun je bijvoorbeeld iemand anders aanbevelen die het verzoek kan inwilligen of een andere manier voorstellen om de persoon te helpen.
  • Stap 4: Bedank de persoon opnieuw voor het aanbod. Laat de persoon weten dat je zijn of haar tijd en aandacht waardeert en dat je het aanbod of verzoek in gedachten zult houden voor de toekomst.
Onthoud dat het oké is om nee te zeggen als iets niet goed voor je voelt of als je gewoon niet in staat bent om aan een verzoek of uitnodiging te voldoen. Uiteindelijk is het belangrijk om trouw te blijven aan jezelf en je eigen behoeften, terwijl je nog steeds respectvol en beleefd blijft tegenover anderen.

Minimalisme - Beoefen mindfulness 🧘‍♀️ 

Je kan deze oefening zelfs tijdens je werk doen

  • Neem even de tijd om je werkruimte te observeren en je bewust te worden van je omgeving. Merk op wat er om je heen is en welke geluiden, geuren of sensaties je opmerkt.
  • Concentreer je op je ademhaling en adem diep in en uit terwijl je werkt. Merk op hoe de lucht in en uit je lichaam stroomt en probeer je ademhaling langzaam en regelmatig te maken.
  • Merk op wanneer je gedachten afdwalen en breng dan je aandacht terug naar het huidige moment en je werk. Probeer jezelf niet te veroordelen voor afleidingen, maar richt je aandacht gewoon opnieuw op het werk dat voor je ligt.
  • Neem af en toe korte pauzes gedurende de dag om even uit je werk te stappen. Sta op, stretch en loop een beetje rond om je bloedsomloop te verbeteren en je geest te verfrissen.
  • Als je merkt dat je gestrest of overweldigd bent, neem dan een paar diepe ademhalingen en concentreer je op het gevoel van ontspanning in je lichaam.

minimalisme - Jouw beurt?

Is minimalisme en eenvoud in je leven iets waar jij naar op zoek bent? Laat het me weten in de comments! 👇 🧡 


*****

LEEF EEN LEVEN IN LIJN MET JE ZIEL

xoxo Katinka

0 Comments

Leave a Comment