Loslaten in 6 stappen 

Dit is een gastblog van Miranda Romer 

En, heb je de tijd genomen voor de aannames die ik in het >eerste deel< met je heb gedeeld? Hoe was het om daar mee te spelen? Hoe voelde dit in relatie tot de belo's die je voor jezelf had genotereerd?
 

Loslaten - Tijd voor actie. Eh, voor loslaten dus!

Ik gaf al aan, de Sedona Methode is redelijk eenvoudig om te gebruiken. Wat niet wil zeggen dat het snel of makkelijk hoeft te zijn. Zo'n overtuiging of emotie die je wilt loslaten is meestal ook niet in één dag ontstaan. En zoals ik al aangaf, is het vaak een samensmelting, een kluwen van veel gedachten en emoties. 
Dat betekent dat het loslaten ervan ook stap voor stap zal gaan. En soms sneller.
 
Het blijft een kwestie van doen, zodat je het kunt ervaren.
 
Ik leerde deze methode tijdens mijn opleiding tot coach, waarna 2 intensives volgden bij de 'bron', Hale Dwoskin. In Sedona zelf kon ik eindelijk mijn emoties (en overtuigingen) rondom mijn verleden, mijn achternamen en de gehechtheid aan mijn ex man (die overigens mee was, dat was ons cadeau aan elkaar) loslaten. In die intensives kwamen overigens meerdere verdiepingstechnieken aan de orde, maar de basis bleef gelijk. De drie hele belangrijke vragen.
 
 

Loslaten - 3 Vragen en 6 stappen, that's it.

Drie vragen en wat voorbereiding. De aannames waar je in het eerste blog mee hebt kennisgemaakt spelen hier een belangrijke rol in. 


In de praktijk komt het neer op 6 stappen: 

stap 1 : Stel jezelf de vraag 'wat is er nu?'. Met andere woorden, wat is er nu, wat ik los wil laten?
stap 2 : Wordt je bewust van dat wat er is, wat je denkt of wat je voelt
stap 3 : Laat de gedacht, emotie of belemmerende overtuiging eigenlijk, dat hele cluster) écht even helemaal aanwezig zijn in je lichaam. Voel wat het met je doet, als is het maar heel even, zodat je het daarna kunt loslaten.
stap 4 : Stel jezelf de volgende vragen en laat het antwoord vanuit je hart opkomen Een simpel ja of nee volstaat, ga niet met jezelf in discussie (dat is jouw 'ego'/ hoofd die zich er dan mee bemoeit).
* Zou je het los KUNNEN laten?
 * Zou je het los WILLEN laten?
 * WANEER? (meestal is het antwoord hierop – soms na even, maar toch – 'nu')
stap 5 : En voel wat er gebeurt... Vaak voel je fysiek echt iets veranderen. Voel opnieuw, Hoe is het nu?
stap 6 : Herhaal, herhaal, herhaal.
 
Het kan zijn dat het antwoord op een van de vragen bij stap 4 'nee' is. In dat geval kun je jezelf vragen 'wil ik deze gedachte / overtuiging / emotie / probleem en het bijbehorend lijden vasthouden, of wil ik liever vrij zijn?'. En dan te voelen en de vragen te herhalen.  
 Mocht er een 'nee'' blijven komen, dan kun je dezelfde procedure toepassen met deze 'nee' als onderwerp om los te laten (zou ik mijn weerstand los kunnen / willen laten?), want dat is dan simpelweg wat er nu is.

En heel soms... is het gewoon nog niet de tijd om iets los te laten. Of zit er nog iets anders overheen of omheen, en heb je eerst dat los te laten. Dan kun je jezelf toestemming geven om nog even met datgene wat er is te blijven dansen... En het na een tijdje (wat voor jou goed voelt) nog eens te doen.  Of een andere loslaatmethode te gebruiken voor een tussenstap.
 
Zelf voel ik na de 'wanneer'-vraag meestal letterlijk iets van m'n schouders vallen. En ontstaat er meer licht of ruimte. Voel dus echt goed (bij stap 5, neem hier echt de tijd voor) wat bij jou het effect is. Want dat is voor iedereen, en vaak ook elke keer, weer anders.
 
In deze video neem ik je mee in de eerste stappen van het loslaten met de Sedona methode:


Loslaten, een tweede natuur?

In het begin zal het vaak vreemd zijn om deze methode toe te passen. Het kan helpen om in het begin hardop en letterlijk met bijvoorbeeld een pen te doen die je in je hand neemt, en waarin je je belo projecteert (zie het voorbeeld in de video). Maar na een aantal keer oefenen en doen, kun je de stappen in stilte doorlopen en wordt het steeds gemakkelijker.
 
Weet ook dat het meestal vele laagjes zijn die je los te laten hebt. Als je goed blijft voelen, dan ervaar je ook dat het bij ieder laagje dat je loslaat, lichter wordt of dat er meer ruimte ontstaat.
Op een gegeven moment kan het zelfs zo zijn dat loslaten via deze methode een tweede natuur wordt. Want je kan deze methode altijd en overal toepassen. Onderweg, in de rij voor de kassa in de supermarkt, voor het slapen gaan... 
Speel er maar eens mee!
 
En uiteraard zijn er -  al eerder gezegd – nog veel meer manieren om los te laten wat je hindert of niet meer dient. In de cursus van de >>Meermin Methode<< vind je er nog een paar.
In mijn ervaring is af en toe tijd besteden aan (een vorm van) loslaten een onderdeel van zorgen voor jezelf. Je maakt bijvoorbeeld ruimte voor verdere groei, om dichter bij je kern te komen, of om obstakels te doorbreken. De moeite waard om je verder in te verdiepen!
 
Voor nu wens ik je veel loslaatplezier met de Sedona Methode.En ook hier... blijft het een kwestie van doen, herhalen en nog vaker doen. Met de kanttekening dat als je het bewust doet, je ook echt van deze reis kunt genieten. 
 
Dus nogmaals...
Wat zou jij willen loslaten?


 Het blijft een keuze.
Jouw keuze.
 *****

LEEF EEN LEVEN IN LIJN MET JE ZIEL

xoxo Katinka

0 Comments

Leave a Comment