Journaling, ofwel het regelmatig bijhouden van een dagboek, biedt verschillende voordelen voor je persoonlijke ontwikkeling, voor je goed voelen.


Ik gebruik journaling eigenlijk voor ELK doel dat ik wil behalen, voor ELK probleem dat ik heb. 
Onmisbaar dus in een lucky leven!


Journaling - wat is het?

Journaling is het regelmatig opschrijven van gedachten, ervaringen en reflecties in een dagboek of journal. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, zoals met de hand of getypt, online of offline, en kan verschillende onderwerpen omvatten, zoals persoonlijke reflecties, doelen, dankbaarheid en dagelijkse ervaringen.
Journaling kan dienen als een tool voor zelfexpressie, zelfreflectie en zelfverbetering. Het stelt individuen in staat om hun gedachten en emoties te verwerken en te organiseren, duidelijkheid te krijgen over hun doelen en prioriteiten, en hun persoonlijke groei in de loop van de tijd bij te houden. Journaling kan ook therapeutisch zijn en individuen helpen bij het omgaan met stress, angst en andere geestelijke gezondheidsproblemen.

Journaling - Waarom zou je?

Vermindering van stress: Journaling kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Het opschrijven van gedachten en emoties kan helpen bij het loslaten van negatieve gevoelens en het creëren van een gevoel van kalmte.
Bevordering van zelfbewustzijn: Door regelmatig te journalen, kan je beter begrijpen wat je denkt en voelt. Hierdoor kan je meer inzicht krijgen in je eigen persoonlijkheid en gedrag, wat kan bijdragen aan persoonlijke groei en ontwikkeling.
Verbetering van cognitieve functies: Journaling kan helpen bij het verbeteren van cognitieve functies, zoals geheugen en concentratie. Het schrijven van gedachten en ideeën kan helpen bij het organiseren en structureren van informatie, waardoor het gemakkelijker wordt om deze te onthouden en toe te passen.
Bevordering van creativiteit: Journaling kan ook helpen bij het stimuleren van creativiteit. Door te schrijven, kan je nieuwe ideeën genereren en oplossingen vinden voor problemen.
Verbetering van emotionele intelligentie: Door je emoties op te schrijven en te reflecteren op gebeurtenissen, kan je je emotionele intelligentie verbeteren. Je wordt beter in het begrijpen van je eigen emoties en die van anderen, wat kan bijdragen aan betere relaties en communicatie.

Amai, je wordt dus gewoon slimmer door te journalen ?! 🤪 

Journaling - zijn er soorten?

Absoluut! Maar bij LUCKY GIRL focussen we ons vooral op één daar van, namelijk het reflecterende journal, waarbij je via doelgerichte vragen dieper gaat graven naar jezelf en je dromen.
Maar er zijn er ook nog anderen zoals:
  • Dagboek van je leven (of een periode in je leven)
  • Creatief journal (met vooral tekeningen)
  • Doelgericht journal (met progressie tracking)
  • Reisdagboek (is hetzelfde als een dagboek die enkel de periode van je reis omvat)

Journaling - hoe starten?

De beste manier om te starten is lid te worden van de LUCKY GIRL club, waar je kant en klare journals en werkbladen hebt om jou stap voor stap te helpen naar jouw droomleven.

Maar als je zelf aan de slag wilt en zelf vragen wilt opmaken waarover je kan reflecteren, dan zijn dit mijn tips :

  1. Bepaal het doel: Voordat je begint met journalen, is het belangrijk om het doel te bepalen. Wat wil je bereiken met je reflecties? Wil je je emoties beter begrijpen, of wil je reflecteren op specifieke gebeurtenissen in je leven? Het bepalen van het doel kan je helpen bij het richten van je reflecties en het stellen van specifieke vragen om te beantwoorden.
  2. Kies een tijd en plaats: Kies een rustige plek waar je ongestoord kunt schrijven. Probeer een vast tijdstip te kiezen om te journalen, bijvoorbeeld 's ochtends of 's avonds, zodat het een gewoonte wordt.
  3. Schrijf vrijuit: Begin met het schrijven van je gedachten en emoties, zonder je zorgen te maken over spelling of grammatica. Schrijf gewoon wat er in je opkomt, zonder oordeel of zelfcensuur. Probeer jezelf toe te staan vrij te schrijven zonder je af te vragen of wat je schrijft "juist" of "fout" is.
  4. Stel vragen: Om je reflecties te leiden, kan je jezelf specifieke vragen stellen om te beantwoorden. Deze vragen kunnen betrekking hebben op je emoties, relaties, doelen of ervaringen. Enkele voorbeeldvragen zijn: "Hoe voel ik me vandaag?" "Wat kan ik doen om mijn doelen te bereiken?" "Wat is er gebeurd dat me heeft beïnvloed?" "Hoe kan ik mijn relaties verbeteren?"
  5. Evalueer en reflecteer: Na het schrijven, kan je de reflecties evalueren en reflecteren op wat je hebt geschreven. Overweeg welke nieuwe inzichten of perspectieven je hebt opgedaan, en welke stappen je zou kunnen nemen op basis van je reflecties.

Zo doe ik het

Elke ochtend, voordat de chaos van de dag begint, pak ik gewoon mijn notitieboek erbij. 
Het is als mijn persoonlijke gids, vol vragen die me helpen mijn gedachten te ordenen. Het is eigenlijk best als een rustige duik in mijn eigen gedachtenzee.
Welke vragen?
Ofwel gebruik ik het journal hieronder - ofwel gebruik ik reflectievragen uit een module van de Meermin Methode. Ik kies dan vaak vragen uit de zelfzorg&zelfliefde module of uit de passie&creativiteit module.

En dan 's avonds, als de drukte voorbij is, neem ik weer even de tijd voor mijn notitieboek. Dan schrijf ik op wat ik morgen moet doen. Het is een beetje als het maken van een to-do lijst, maar dan met een vleugje intentie en positiviteit erbij. Ik vind het vooral fijn dat alles uit mijn hoofd is. Dan is het lekker leeg om me over te geven aan dromen.

Mijn favoriete journal


Is het belangrijk dat je een mooi journal uitkiest?

Nee, het is niet per se belangrijk dat je een mooi journal uitkiest om te beginnen met journaling. 
Waar het bij journaling vooral om gaat, is dat je de tijd neemt om te reflecteren en te schrijven. Het gaat om de inhoud van wat je schrijft en niet om de buitenkant van het notitieboekje. Als je net begint met journaling, kan het handig zijn om eerst te experimenteren met verschillende schrijfmaterialen om te kijken wat voor jou het beste werkt, voordat je investeert in een duur notitieboekje.

Mijn grootste verslaving!

Schriftjes en notaboekjes kopen. Ik ben dol op mooie notaboekjes. Dus hoewel het niet nodig is, kan ik het niet laten om altijd maar leuke boekjes uit te zoeken.

Dit vind ik zelf bijvoorbeeld een superleuk notaboek want door het spiraal blijft het ook goed open liggen.

Uiteindelijk draait het erom dat je de tijd neemt om te reflecteren en te schrijven, ongeacht wat voor notitieboekje je gebruikt.

Wil je aan de slag met journaling en extra tips om het leuker te maken?

Dan zal dit blog je vast interesseren : JOURNALING - hoe blijf je gemotiveerd?

Jouw beurt

Ben jij een fan van journaling? Laat het weten in de comments!

Dit blog bewaren op een Pinterest Bord?

Hoover met je muis over de afbeelding tot je een rood vakje ziet met "Pinterest bewaren"!
Veel plezier met journalen!


*****

LEEF EEN LEVEN IN LIJN MET JE ZIEL

xoxo Katinka

0 Comments

Leave a Comment