Angst overwinnen? Laten we eerlijk zijn, soms hangt angst als een donderwolk boven ons hoofd. 
Maar het goede nieuws is dat we de kracht hebben om die wolk weg te blazen! 

Hier is mijn lijstje met 4 supertips om angst te overwinnen en een open en liefdevol hart te omarmen:

Angst overwinnen Tip 1: 👻 Erken je angsten

Neem de tijd om je angsten te herkennen en onder ogen te zien. Dat is de eerste stap om ermee om te gaan.
Het is niet altijd makkelijk om te doen. Zelf herken ik heel goed dat ik liever zo een angst onderdruk of vermijd in plaats van er mee om te gaan.

Voorbeeld:
Ik wilde heel graag mijn Meermin Methodenaar een groter publiek brengen.
Toch voelde ik een enorme angst om mensen iets te gaan leren over diep in jezelf duiken. Want dat betekende dat ik ook voorbeelden moest aandragen van hoe je iets kon aanpakken. Niemand heeft iets aan theorie alleen.
Maar voorbeelden geven, betekende mijn kwetsbaarheid en mijn eigen emoties tonen. 
Dat heb ik altijd moeilijk gevonden. 
Ik had de keuze : ofwel verder gaan zoals ik nu deed en niets delen en niet binnen komen bij de mensen die ik zo graag wilde helpen OF mijn angst erkennen, voelen en dan

Angst overwinnen Tip 2 : 🌬️ Haal diep adem en kalmeer je geest

Wat er ook gebeurt, het is slim om regelmatig de tijd te nemen om diep adem te halen en je geest tot rust te brengen. Het helpt je ontspannen en helder te denken.

Voorbeeld:
Hier is een eenvoudige ademhalingsoefening genaamd de "4-7-8 ademhalingstechniek":
  1. Adem in (4 tellen): Adem diep in door je neus terwijl je rustig tot vier telt.
  2. Houd je adem in (7 tellen): Houd je adem zeven tellen vast nadat je volledig hebt ingeademd.
  3. Adem uit (8 tellen): Adem langzaam uit door je mond terwijl je tot acht telt. Probeer hierbij alle lucht volledig uit je longen te laten ontsnappen.
  4. Herhaal: Herhaal deze cyclus minstens vier keer voor een totaal van vier ademhalingen.

Angst overwinnen Tip 3 : 💖 Wees liefdevol voor jezelf

Geef jezelf ruimte om fouten te maken en wees niet te streng voor jezelf. Wees liefdevol en accepteerend naar jezelf toe, net zoals je dat zou zijn naar een dierbare vriend.
Vaak zijn we veel liever naar anderen dan naar onszelf. Tijd om dat te veranderen!

Voorbeeld :
Soms merk ik dat ik veel liever ben tegen mijn vrienden dan tegen mezelf. Als een vriendin naar me toe komt met haar zorgen of problemen, ben ik er direct om haar gerust te stellen. Ik herinner haar eraan dat ze geweldig is, dat ze het verdient om gelukkig te zijn en dat ze niet zo hard voor zichzelf moet zijn. Ik ben er altijd om haar aan te moedigen en haar zelfvertrouwen te geven.
Maar als het op mezelf aankomt, ben ik vaak veel strenger. Ik ben mijn eigen criticus, altijd klaar om mezelf naar beneden te halen als ik denk dat ik gefaald heb. Ik leg mezelf onrealistische verwachtingen op en veroordeel mezelf als ik niet aan die verwachtingen voldoe. Het is alsof ik twee verschillende personen ben - de vriendelijke, ondersteunende vriendin voor anderen, en de harde, zelfkritische criticus voor mezelf.

Angst overwinnen Tip 4 : 🤔 Verander je perspectief

Bekijk je angst eens vanuit een ander perspectief. Vraag jezelf af of de angst echt gerechtvaardigd is of dat het voortkomt uit irrationele gedachten.

Voorbeeld :
Stel je voor dat je een belangrijke presentatie moet geven op je werk, maar je voelt een intense angst om voor een groep te spreken. Je hart begint sneller te kloppen, je handen worden klam en je voelt een knoop in je maag. Deze angst kan heel reëel lijken, maar laten we het eens van dichterbij bekijken.
Vraag jezelf af: is deze angst echt gerechtvaardigd, of komt het voort uit irrationele gedachten? Als je dieper graaft, realiseer je je misschien dat je angst niet zozeer gebaseerd is op het feit dat je de presentatie niet goed kunt geven, maar eerder op zorgen over wat anderen van je zullen denken. Misschien maak je je zorgen dat je zult stotteren, dat je een black-out zult krijgen of dat mensen je incompetent zullen vinden.
Door deze gedachten te onderzoeken, kun je beseffen dat ze niet gebaseerd zijn op feitelijke gebeurtenissen, maar op negatieve aannames en overtuigingen. Misschien heb je in het verleden een slechte ervaring gehad met spreken in het openbaar, maar dat betekent niet dat het in de toekomst opnieuw zal gebeuren.
Door je angsten te confronteren en te rationaliseren, kun je jezelf geruststellen en je zelfvertrouwen opbouwen. Je kunt bijvoorbeeld oefenen met de presentatie, positieve affirmaties herhalen en jezelf eraan herinneren dat het normaal is om zenuwachtig te zijn voor een presentatie, maar dat je de vaardigheden hebt om het goed te doen.
Op deze manier kun je je angst overwinnen en met vertrouwen de presentatie tegemoet treden, wetende dat je alles hebt gedaan wat je kon om je voor te bereiden en dat je in staat bent om succesvol te zijn.

Dieper duiken in je angsten

In de MEERMIN METHODE duiken we dieper in angsten zodat we ze kunnen erkennen, omarmen, overwinnen of loslaten.
Is dat iets wat jouw leven zou kunnen transformeren?
Is er iets wat jou nu tegenhoudt - groot of klein - om je dromen te realiseren?

Dit is wat de MEERMIN METHODE precies is

www.luckygirl.be/meermin


Welke tip ga jij het moeilijkste vinden?

Vertel het in de reacties!


*****

LEEF EEN LEVEN IN LIJN MET JE ZIEL

xoxo Katinka

0 Comments

Leave a Comment