Zelfzorg is egoïstisch, hoor ik wel eens zeggen.  Dat heb je vast ook wel eens gehoord.
Maar....

Dit is een gastblog van Miranda Romer

Zelfzorg is heel belangrijk

Goed zorgen voor jezelf is echter heel belangrijk als je – net als ik – een druk leven hebt (trouwens, ook als je het minder druk hebt!). Het kan je helpen om balans te houden en bij jezelf te blijven. Oftewel, optimaal in je eigen kracht te blijven staan.
En pas als je zelf optimaal in je eigen kracht staat, kun je er ook écht voor anderen zijn. 
Niets egoïstisch aan dus, lijkt me zo!

 Echter, vaak rennen en vliegen we door, juist als het druk is. En juist dan is zorgen voor je zelf een must. Anders liggen er diverse uitdagingen op de loer. Yep, ik spreek uit ervaring. Maar dat is een ander verhaal. 
 Ik heb er wel van geleerd om beter voor mij zelf te zorgen, echt regelmatig tijd voor 'mij' te maken. Mijn ultieme moment om even éxtra goed voor mijzelf te zorgen, is de zondag, die is voor mij echt magisch.
 

Zelfzorg pijlers

Iedereen heeft favoriete manieren (en speerpunten) om goed voor zichzelf te zorgen.
In de basis is zelfzorg vaak gerelateerd aan een aantal pijlers, waaronder gezonde voeding, beweging, rust, verbinding en verzorging. Dit alles zowel fysiek als mentaal en emotioneel.
Voeding voor je lichaam, maar ook voor de geest. Rust in de vorm van voldoende slapen, maar ook fijne rustige activiteiten om jezelf mentaal op te laden, zoals een boswandeling. Heerlijke lichaamsverzorging met een fijne crème, maar ook zorg voor je gedachten (en bijvoorbeeld loslaten wat je niet meer dient).
 
Zelfzorg begint met – steeds weer – bewust tijd voor jezelf te nemen. En hoe je die tijd invult, dat is helemaal aan jou. Zolang jij die verantwoordelijkheid voor het zorgen voor je eigen Zelf maar neemt!
 

Zelfzorg in mijn leven

Voor mij heeft zelfzorg in de dagelijkse praktijk heel veel gezichten.
Uiteraard probeer ik zo veel mogelijk gezond te eten en te bewegen, op tijd naar bed te gaan, etc. De basis, dus niet echt een verrassing. Meestal gaat dat prima, soms mag ik aan mijn eigen noodrem hangen en bewust hier mee bezig gaan.

Maar daarnaast gebruik ik elke dag mijn essentiële oliën in kleine zelfzorg ritueeltjes. Denk bijvoorbeeld aan een olie voor extra zelfliefde, voor extra gronding, of juist voor wat motivatie of ontspanning. Even een momentje nemen om een olie ergens op mijn lichaam aan te brengen, of om even rustig de geur in te ademen. Soms tijdens een mini meditatie, of een beweegsessie. 
 
En ik trek bijna elke dag een kaartje tijdens het journallen in de ochtend. Soms aan de hand van een vraag, soms gewoon als de kaart voor die dag. Ik schrijf van alles in mijn journals, hoe ik me voel, wat ik heb meegemaakt, waar ik tegen aan loop, ideeën en andere inspiratie, de kaart die ik trok en wat dit me vertelt, of simpelweg wat er allemaal in mijn hoofd rondgaat of mijn to do lijstje. Heerlijk vind ik dat, deze tijd voor mezelf.

Mijn Meermin Journey

Maar op zondag... maak ik extra tijd. Niet alleen om de komende week te plannen (dat geeft rust in mijn hoofd en valt voor mij dus ook onder zorgen voor jezelf), maar vooral om even echt in mezelf te duiken! Met bijvoorbeeld de Meermin-kaarten, met het werkboek en de bijbehorende cursus. Dat was zo'n cadeau aan mezelf! Ik noem het liefdevol mijn Meermin Journey.
 
Een kopje thee er bij, kaarsjes aan, eventueel een fijn muziekje. Natuurlijk ook m'n journals en fijne pennen en stiften bij de hand. En een uurtje (of twee) de tijd. Opdrachten uit de Journey doen, een kaartlegging doen of de kaart van de week uitwerken. Of een combinatie daarvan natuurlijk. Oh wat wordt ik daar heerlijk rustig van, terwijl het me over het algemeen ook veel inzichten geeft. Zodat ik weer de volgende stapjes op mijn pad kan zetten, kan groeien.
 
 Zoals dit mijn manier is om extra voor mezelf te zorgen, zo zijn er vele manieren. Dat wandelingetje in de natuur, heerlijk naar een museum, uit je dak gaan op de dansvloer... (uiteraard naast die eerder genoemde basis), het zijn zo maar wat voorbeelden.



Zelfzorg vragen die jou kunnen helpen

  • Hoe (goed) zorg jij jezelf?
  • Sta je daar wel eens bij stil?
  • Vraag je af en toe eens af: Waar wordt ik blij van, wat vind ik leuk om te doen en waar krijg ik energie van? Kijk eens of je deze dingen vaker kan doen.
  • Hoe voel ik me NU? (Eventueel, wat heb ik nu nodig?)
  • Regelmatig op de dag een kort incheckmomentje. Hoe scoor ik momenteel (op een schaal van 1 tot 10) m.b.t. mijn basis van voeding, beweging en rust? En met verbinding met mezelf en anderen en verzorging van mijzelf? Wat kan ik doen om die score om hoog te brengen?

Zelfzorg Tip:

Kijk eens of je een maand lang elke dag iets aan me-time / zelfzorg kunt toevoegen aan je dag. Dat kan iets kleins zijn, zoals 15 minuutjes lezen in je favoriete boek of 10 minuutjes niets doen en genieten van een kopje thee. Of iets groters natuurlijk, een wandeling, museum, uitgebreid badderen, of jezelf verwennen met die verrukkelijke salade in je favoriete sauna. 
Houd in een dagboekje bij wat je hebt gedaan en hoe dat voelde. Wat er veranderd is voor en na dat je zorg had voor jezelf. Zo leer je meer over jouw zelfzorg-voorkeuren en ontdek je misschien patronen.
 

Zelfzorg = Een beetje magie in je leven

Als je goed voor jezelf zorgt, kun je je leven zelfs een beetje magie geven. Onze lichaam en geest zijn namelijk zo krachtig, dat we bijna alles aan kunnen. Ik wilde schrijven 'met gemak', maar dat is misschien wat te makkelijk. Want natuurlijk is het leven niet altijd gemakkelijk.
 
Maar dingen doen zoals echt tijd voor jezelf nemen, jezelf geven wat je nodig hebt, naar jezelf luisteren en je eigen grenzen respecteren, helpen je wel om het leven zo optimaal mogelijk te leven.
Een feestje te maken van je leven als alles goed gaat.
En zelfs als er uitdagingen op je pad verschijnen. Zelfs als het even moeilijk is.
Want als je goed voor jezelf zorgt, dan blijf je dat lichtje zien, dat altijd ergens brandt. Dat je leidt naar een oplossing, en je helpt de moed er in te houden.
 
 En dat... is pure magie!
Trouwens, een mooie start kan dit gratis > avontuur < naar het ontdekken van jezelf zijn.
 
Geniet van je zelfzorgmomentjes. En natuurlijk ben ik ook benieuwd welke magie jij daardoor in je leven gaat ervaren. Laat je het weten?
 





*****

LEEF EEN LEVEN IN LIJN MET JE ZIEL

xoxo Katinka