Stress Verminderen met de helende kracht van Moeder Natuur
In onze drukke levens, met laptops en mobieltjes die overal (en altijd) werken, gezinnen, vrienden en online contacten die aandacht vragen en alles wat we van onszelf en van (voor) anderen 'moeten', kunnen we onszelf nog wel eens vergeten.

Dit is een gastblog van Miranda Romer

Stress Verminderen - Herken je dit?

De dagen lijken voorbij te vliegen, en aan het eind van de dag staan er strepen door onze to-do lijst, maar hij is tegelijkertijd ook langer geworden. 
Herkenbaar? 

Stress Verminderen - De eenvoudige oplossing

Tijd in en met de natuur kan je helpen om toch zo goed als mogelijk voor jezelf te blijven zorgen. Laat de seizoenen jou daarbij helpen.
 
Bijvoorbeeld : De lente wijst ons op de ondersteunende kracht van de natuur. Als de lente begint en de wereld om ons heen weer tot leven komt, is het tijd om ons te herinneren aan de transformerende kracht van Moeder Natuur. Helend voor onze zelfzorg en ondersteunend bij onze persoonlijke ontwikkeling.
De natuur kan jou zo geweldig helpen om weer echt even bij jezelf en bij jouw kernkracht te komen, maar ook zorgen voor nieuwe inzichten en inspiratie, EN minder stress, zodat je daarna weer verder kan met jouw leven, werk en onze groei. 
 
 Hieronder duik ik wat dieper in op 3 manieren waarop we de natuur kunnen inzetten voor een gezonder en gelukkiger en stresslozer leven.

Stress Verminderen - tip 1 : Verbinding met de aarde: gronden en inzicht

In de huidige wereld, waarin we vaak in ons hoofd leven, biedt de natuur ons een geweldige manier om te aarden (ook wel gronden genoemd). Door bijvoorbeeld op blote voeten op het gras of een bospad te lopen of met onze handen in de aarde te wroeten tijdens het tuinieren, maak je contact met de helende energie van de aarde.
 

Deze eenvoudige 'handelingen' met aandacht te doen, kan helpen om te vertragen, stress los te laten en in het moment te leven. In deze directe verbinding met de natuur ervaar je niet alleen rust, maar ook krijg je vaak inzichten over jezelf of je leven. 
Juist omdat ons denkhoofd dan 'uit' gaat, en we steeds meer naar ons gevoel kunnen (luisteren).
 
Ook fijn is om heel bewust contact te maken met een boom, plant of bloem: voel de energie er door heen stromen, en voel eens of je de krachtige frequentie die zo'n natuurwezen in zich draagt kunt voelen? Wat hebben ze je te vertellen?

Tip 2 : Wandelen voor welzijn, reflectie en rust

Wandelen in de natuur is een krachtig middel om zowel onze lichamelijke als geestelijke gezondheid een boost te geven. Of dat nou een bos is, uitgestrekte heidevelden, of de duinen, bewegen in de natuur doet iets bijzonders voor ons. 
 
 Terwijl je voeten stap voor stap over de paden bewegen en je ogen (en hersens) de rustgevende kracht van groen absorberen, krijgen gedachten de ruimte om te dwalen. In deze stilte kunnen je je zorgen en angsten (al is het maar voor even) loslaten*, terwijl je vaak nieuwe inzichten en inspiratie ontvangt. Wandelen in de natuur nodigt uit tot reflectie en is daarbij ook nog eens goed voor je lichaam en je eigen energie.
Het kan helpend zijn om (af en toe!) ook met een intentie of een vraag op pad te gaan. Grote kans dat als je wandelt, je antwoorden krijgt.
Tip: Als je met een vraag of intentie het bos in gaat, voel dan eens waar je stil wilt staan. Kijk op die plek goed om je heen en zie wat de natuur je te vertellen heeft. Het zonlicht dat op een bepaalde manier door de bladeren komt, de kleuren, takken, wat ligt er op de grond... Alles kan bijdragen aan het antwoord. Neem eventueel iets kleins mee om je te herinneren aan het antwoord.
 
 Natuurlijk neem je ook af en toe een pauze onderweg, en zorg dat je bijvoorbeeld een klein notebookje bij je draagt om deze gedachten, inzichten en ervaringen op te schrijven.

Tip 3 : De genezing van water: kalmeren en vernieuwen

Of het nu een kabbelende beek, een sprankelende oceaan of een rustig meer is, water heeft een rustgevend effect op onze ziel. Het geluid van golven die breken, het gevoel van koel water tegen onze huid en de eindeloze horizon voor ons, brengen een gevoel van vrede en sereniteit.
Water herinnert je eraan dat het leven constant in beweging is, net als de golven die komen en gaan. Of de kringen in de plas als er een steentje in valt. In deze beweging kun je de kracht vinden om los te laten wat niet langer dient of flexibel mee te gaan met de golven. En hierdoor ruimte te maken voor vernieuwing en groei.
Neem, als je de mogelijkheid hebt, af en toe eens een momentje aan de waterkant. Staar, droom, luister... Welke emoties komen er boven, welke gedachten? En voel wat er in jou mag transformeren of wat je mag loslaten. Geef dit gerust mee aan het water (letterlijk door het bijvoorbeeld in een steentje te visualiseren en dit in het water te gooien, of figuurlijk in gedachten). Laat de energie van het water door je heen stromen en meenemen wat vernieuwd mag worden.
 
 Natuurlijk blijf je daarna nog even rustig zitten, voelen en mijmeren. Schrijf eventueel in je journal watje ervaren hebt. En als het goed is, voel je ook de heerlijke rust die uitgaat van water.

Zelf vind ik het altijd erg fijn om een legging met bijvoorbeeld de >>Meerminkaarten<< te doen terwijl ik mijmer aan de waterkant. Het kan me helpen om iets te verduidelijken in het proces, of me op nieuwe gedachten brengen. Als ik de kaarten niet mee heb, doe ik deze legging wat later, thuis, terwijl ik me voorstel dat ik aan de waterkant zit.
 

Stress Verminderen - Jouw Actieplan

Ik nodig je uit om de kracht van de natuur volledig te omarmen.

 Ze kan onze bondgenoot voor zelfzorg en persoonlijke ontwikkeling zijn, en zo de weg banen naar een leven van welzijn en vervulling. Maar dan hebben we natuurlijk wel in actie te komen... (hoewel, dromen over en staren naar mooie natuurbeelden kan ook al heel veel doen!).
Hoe ga jij de natuur (nog meer) omarmen als sleutel om je ziel te voeden en je geest te laten bloeien?
 
 Ik nodig je uit om deze week minstens één keer bewust de natuur in te gaan voor een echt zelfzorgmoment. Kies een activiteit die je aanspreekt, zoals wandelen, tuinieren of tijd doorbrengen bij water.
 Neem je journal mee en maak aantekeningen over je ervaringen. Schrijf op wat je ziet, hoort, ruikt en voelt. Reflecteer achteraf op je ervaringen en noteer eventuele inzichten of lessen die je hebt opgedaan. Verbind je op een dieper niveau met de natuur en ontdek de helende kracht die het te bieden heeft.
 

En ik? Ik ga de tuin in!

Zelf ga ik – naast de wandelingetjes die ik een aantal keer per week maak langs waterpartijen en in parkjes en bossen – nu ook eindelijk weer met m'n handen de tuinaarde in. Het moestuin seizoen begint weer, heerlijk. En daarnaast wil ik dit seizoen ook meer tuinen bezoeken om me daar te verbinden met bloemen en planten. Want ik realiseer me dat ik dat een beetje heb gemist na vele bezoekjes aan de Floriade 2022 in bijna mijn achtertuin... 

Uiteraard weet ik dat er nog veel meer kracht in de natuur zit, bijvoorbeeld door te werken met essentiele olien en andere natuurproducten. Maar daarover een andere keer.

Ik ben benieuwd

 Ik ben heel benieuwd naar je reactie op deze blog en jouw ervaringen over de ondersteunende kracht van de natuur. Deel het gerust in een reactie onder dit blog, dat stel ik op prijs!
 
* Ik heb het in dit blog af en toe over loslaten, daar schreef ik eerder een tweedelige blog over. Je vind deel 1 >hier< 
 
 
 *****

LEEF EEN LEVEN IN LIJN MET JE ZIEL

xoxo Katinka

0 Comments

Leave a Comment