Loslaten! Je moet loslaten, zeggen ze. Maar …

Dit is een gastblog van Miranda Romer

Wat doe je, als je ervaart dat je gedachten en overtuigingen je tegen houden, of je emoties zo groot zijn dat je overspoeld dreigt te worden? Ik ben zo dankbaar dat ik daar een eenvoudige maar oh zo krachtige methode voor heb mogen leren. En deze deel ik graag met je.
 

Er zit kracht in loslaten

Toen ik vorige week als weekkaart de Meerminkaart 'er zit kracht in loslaten' trok, wist ik dat het weer tijd was voor een rondje loslaten bij mezelf. En omdat ik de methode die ik gebruik zo'n fijne en eenvoudige manier vind, is deze misschien ook voor jou behulpzaam.

 
Voor ik de eigenlijke methode deel, eerst wat achtergrond en aannames. Die eigenlijk net zo belangrijk zijn als de methode zelf. 
 

Ik ben. Of ...? 

Gedachten die je klein houden en waarover je blijft malen, overtuigingen die je vooruitgang in de weg zitten, emoties die regelmatig de kop op steken en je weerhouden te doen wat je hier te doen hebt... We kennen ze allemaal wel. Zo ook ik.
 
Voorheen kon ik me daar heel druk om maken en er hard tegen vechten. 
 En jij weet waarschijnlijk net zo goed als ik, dat dat niet werkt.
Emoties, beperkende gedachten of overtuigingen wegdrukken, ontkennen dat je ze hebt, of er tegen vechten. Het werkt averechts.  Want... denk maar eens aan dat badeendje wat op je badwater drijft.  Als je probeert deze onder water te duwen, springt ie, zodra je weer los laat, net zo hard - harder zelfs - weer naar boven. Waar of niet?
 
Gedachten en emoties zijn er nou eenmaal, ze horen bij het leven (ze drijven op het badwater) en geven veelal een boodschap of signaal.

 Maar als ze je gaan belemmeren omdat ze bijvoorbeeld de overhand nemen en je overspoelen of je humeur negatief beinvloeden, dan is het zaak er wat mee te doen. Bijvoorbeeld... ze los te laten.
En dat begint mijns insziens met het erkennen dat je een (belemmerende) emotie voelt, en een gedachte of overtuiging hebt.

Heb je die laatste zin goed tot je door laten dringen?
  
 Nog een keertje:
 Je HEBT een gedachte of overtuiging. Je VOELT een emotie.
 
 Wat we vaak zeggen is “ik BEN”.
Merk je het verschil in energie? Met 'ik ben verdrietig', of 'ik ben onzeker' (of welke gedachte, overtuiging of emotie jij hier voor in de plaats zet), heb je je er direct mee geïdentificeerd. Het vastgezet aan jouw identiteit. Dit geldt overigens ook voor de 'positieve' gedachten en emoties, zelfs dat 'ben' je niet, maar voel of  heb en denk je.  
 
 Nogmaals: Je bent niet je gedachte, overtuiging of emotie, je hebt of voelt 'm. 
 En je dit al te realiseren kan een wereld van verschil maken.
 

Ontdek een nieuw woord : BELO     

Voor we verder gaan, even kort iets over de woorden die ik gebruik.

 Overtuiging: Voor mij is een overtuiging een gedachte die je zo vaak hebt herhaald dat het een vastgezette gedachte is geworden, waar je helemaal in gelooft. Dat waar je van overtuigd bent.
 
Emotie: Een emotie is een gevoel wat in jou zit, en wat vaak ontstaat als een reactie op een (externe) trigger. Veelal heeft een emotie je iets te vertellen (soms is het dus ook goed om daar mee te starten, wat wil deze emotie je vertellen?). Weet dat een pure emotie slechts kort duurt, onderzoek heeft aangetoond dat een emotie slechts 90 seconden duurt. Al hetgeen je daarna voelt is wat jouw gedachten rondom die emotie doen!
 
Belo: een nieuw woord in dit blog, maar het scheelt een hoop letters elke keer. Belo staat voor 'belemmerende gedachte, overtuiging of emotie'. Want ja, uiteraard zijn er ook gedachtes, overtuigingen en emoties die ons juist helpen naar succes en geluk, naar ons mooiste leven. Maar die wil je niet loslaten... Of? (daarover een andere keer meer).
 
 

Loslaten = vastpakken en kiezen

Mijn volgende overtuiging (dit keer een heel helpende) mbt loslaten is dat je een belo éérst moet vastpakken, voor je deze kunt los laten. Dat is overigens wat anders dan je er in wentelen of jezelf te vertellen dat het nou een maal zo is. Ik gaf het al eerder aan, je hebt eerst te (h)erkennen dat je zo'n belo hebt of voelt.
 
Het is belangrijk om je belo echt even te zien, of te voelen. Een gedachte bewust te maken, en misschien te voelen wat deze met je doet.
Ook een emotie wil eerst echt even gevoeld worden, ze ontstaan niet voor niets! Soms lost deze dan al op (denk aan die 90 seconden), maar meestal komen er gedachtes om de hoek kijken die zo'n emotie in stand houden of zelfs versterken.
 Je merkt al, die belo's zijn vaak een kluwen van verschillende dingen bij elkaar (en dat maakt dat ze je zo belemmeren). 
 
 Voel eens waar je emotie in je lichaam zit, of de gedachte (en de soms aanhangende emotie als je deze gedachte denkt)? Hoe zit het er uit, welke subsantie, vorm of kleur heeft het? Laat het er simpelweg even bewust zijn. 
 En blijf onthouden dat je niet je gedachte, overtuiging of emotie bent!
 
 Wees niet bang, je hoeft niet de diepte in, of gaan wroeten waar iets vandaan komt, voor de methode die ik met je ga delen! Al zijn het wel vaak laagjes die op elkaar gestapeld worden (als gevolg van de kluwen), en dus een proces wat je elke keer opnieuw doorloopt.
 
 

Jij kiest en beslist

Een derde uitgangspunt bij deze methode is de aanname dat loslaten een keuze is. Een beslissing. En vasthouden dus ook. Soms wegen de voordelen van een belo (tijdelijk nog) op tegen de nadelen ervan. Dan mag je gewoon nog even dansen met je belo ;-).
 
Nu denk je misschien iets als 'ja, makkelijk gezegd, maar bij mij werkt dat anders'. Het mooie is dat zelfs deze gedachte een keuze is. En je kan dus net zo 'makkelijk' een andere gedachte kiezen. Toch? Daarom de vraag aan jou: kun je, alleen voor nu, tijdens het lezen van dit blog, en misschien daarna als je met de methode gaat spelen, kiezen voor de gedachte dat loslaten een keuze is? Al is het alleen maar voor nu even. Deal?
 

Loslaten in 6 stappen

Ik heb in dit blog een drietal aannames genoemd, die ik hier nog even voor je op een rijtje zet:
* Je bent niet je gedachten, overtuigingen of emoties, je hebt (of voelt) ze.
* Om los te laten moet je het eerst vast pakken
* Loslaten is een keuze
 
Dit is de basis van (een van de technieken) in de Sedona Methode. De naam komt van de plaats Sedona in de USA, waar deze methode ooit ontwikkeld is door Levin Lester, en verder ontwikkeld is door Hale Dwoskin. Een prachtige omgeving trouwens, met geweldige rode rotsformaties en diverse vortexen. Ik heb het geluk gehad daar ook een intensive bij Hale Dwoskin te mogen volgen, waar ik de kracht van deze technieken heb mogen ervaren.

 In het volgend blog (deel 2 over Loslaten) zal ik de methode met je delen. 

Maar eerst is het goed om te gaan 'spelen' met deze aannames.
Wat dacht je toen je dit blog en de uitgangspunten las? Wat voelde je erbij? Schrijf dit eens op voor jezelf. Want ook hier zitten belo's in ;-).
 En schrijf dan ook meteen een paar belo's op waarmee je aan de slag zou willen, die je graag wilt loslaten om meer ruimte in jezelf te creëren?
 
 

Persoonlijke groei en loslaten

Toen ik verder ging in de cursus bij de >> Meermin Journey << was het een mooie verrassing om een aantal andere eenvoudige manieren tegen te komen om los te laten. Of om in de overgave stand te gaan.
Want dat is wat je doet als je los laat... je geeft het over aan het Universum, of aan Moeder Aarde, of aan... Je zorgt in ieder geval dat jij je niet meer vereenzelvigt, zodat die belo's je niet meer (of in ieder geval minder) hinderen.
 
Want dat is waarvoor je los laat. Om ruimte te creëren voor datgene wat je wel dient op je weg naar meer geluk, succes, kracht, liefde en al het andere moois wat het leven ons te bieden heeft.
 
Loslaten kan dus op vele manieren. Ieder heeft haar of zijn voorkeur, en soms werkt een combinatie het best. Mijn basis is de Sedona Methode, aangevuld met meer.
Loslaten van wat je niet (meer) dient helpt je groeien, en brengt je steeds meer bij je eigen kernkracht.
 
Dus... wat wil jij loslaten?
Neem even de tijd om even stil te staan bij jouw belo's en bij de aannames in dit blog, en wat notities te maken. Dan kun je daarna verder met het echte werk, los laten.
 Daarvoor verwijs ik je naar >>>deel 2<<<.

Zelf aan de slag met de Meermin Methode

Wist je dat je al kan starten met 50 euro incl kaartendeck!
 *****

LEEF EEN LEVEN IN LIJN MET JE ZIEL

xoxo Katinka

0 Comments

Leave a Comment