Leer nee zeggen.  
Het is belangrijk om je eigen grenzen te kennen en te respecteren, omdat dit je helpt om je welzijn te beschermen en je te concentreren op wat belangrijk voor je is.

Een manier om je grenzen te bewaken is door te beginnen met het identificeren van wat je grenzen zijn. Dit kan betrekking hebben op persoonlijke ruimte, tijd, energie, emotionele steun en nog veel meer. 
 
Als je weet wat je grenzen zijn, kun je vervolgens stappen ondernemen om ze te beschermen.
 
Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je "nee" zegt tegen verzoeken of verplichtingen die je energie of tijd kosten en niet bijdragen aan je doelen of welzijn. Het kan ook betekenen dat je jezelf ruimte en tijd geeft om te ontspannen en op te laden, en dat je actief jezelf beschermt tegen negatieve invloeden of mensen die je grenzen overschrijden.

Leer néé zeggen - dat kan best moeilijk zijn

Het kan soms moeilijk zijn om je grenzen te bewaken, vooral als je gewend bent om altijd beschikbaar te zijn voor anderen of als je moeite hebt met "nee" zeggen. Maar onthoud dat het bewaken van je grenzen je helpt om jezelf te beschermen en jezelf op de eerste plaats te zetten. Het is een belangrijke stap naar een gezonde relatie met jezelf en anderen.

Hoe kan je leren nee zeggen


Leren om "nee" te zeggen kan voor veel mensen moeilijk zijn, vooral als ze gewend zijn om anderen te plezieren of conflicten te vermijden. 
Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen om beter te worden in het zeggen van "nee":

Weet wat je prioriteiten zijn

Voordat je "nee" zegt tegen een verzoek, moet je weten wat je prioriteiten zijn. Vraag jezelf af of het verzoek past bij je doelen en waarden, of dat het je tijd of energie zal kosten die je elders beter zou kunnen gebruiken.

Oefen vooraf

Als je weet dat je in een situatie terechtkomt waarin je waarschijnlijk "nee" moet zeggen, bereid je dan voor op wat je gaat zeggen. Oefen hardop met een vriend of familielid, zodat je jezelf vertrouwd maakt met de woorden en de toon van je stem.

Wees duidelijk en respectvol

Wanneer je "nee" zegt, wees dan duidelijk en respectvol. Geef een reden waarom je nee zegt en laat weten dat je het waardeert dat ze jou vragen. Het is belangrijk om beleefd en respectvol te blijven.

Wees zelfverzekerd

Als je "nee" zegt, wees dan zelfverzekerd en laat zien dat je meent wat je zegt. Houd je stem stabiel en gebruik lichaamstaal om te laten zien dat je achter je beslissing staat.

Maak je geen zorgen over wat anderen denken

Onthoud dat het zeggen van "nee" een belangrijke stap is om voor jezelf op te komen en je eigen grenzen te beschermen. Het is oké als anderen niet blij zijn met je beslissing. Het is belangrijk dat jij je goed voelt bij je beslissing en je eigen grenzen bewaakt.

Leren om "nee" te zeggen kan tijd en oefening vergen, maar het is een belangrijke vaardigheid om jezelf te beschermen en te zorgen voor je eigen welzijn.

Help! Ik ben een PLEASER

Wil je het ook altijd zo goed doen voor een ander? Laat jij de ander altijd voor gaan op jou?
Cijfer jij jezelf weg voor anderen?
Lees dan zeker ook het blog : Help! Ik ben een pleaser.

Een mooi verhaal over grenzen bewaken

Dit is een verhaal dat vaak wordt gebruikt als metafoor voor het belang van grenzen stellen en zelfrespect. 

Dit is het verhaal van de Indiase heilige Narada.

Volgens het verhaal vroeg Narada, een heilige uit de Indiase mythologie, aan de god Vishnu hoe hij zelfvertrouwen kon krijgen en zijn zelfrespect kon behouden. Vishnu gaf hem een opdracht: hij moest een ronde maken door de stad met een volle pot olie op zijn hoofd, zonder ook maar één druppel te morsen.
Narada begon vol zelfvertrouwen aan zijn opdracht, maar al snel kwamen de inwoners van de stad om hem heen staan en begonnen ze hem uit te lachen en te bespotten. Hierdoor raakte Narada van streek en verloor hij zijn concentratie, waardoor hij de pot olie op zijn hoofd omstootte en alle olie verspilde.
Toen Narada terugkeerde naar Vishnu om te klagen over de onrechtvaardigheid van de opdracht, antwoordde Vishnu: "Je hebt de les niet begrepen. Je hebt gefaald omdat je jezelf toestond om te worden afgeleid door de meningen van anderen. Als je jezelf respecteert en vertrouwt op je eigen kracht, dan zullen de meningen van anderen je niet van je pad afbrengen."

Dit verhaal benadrukt het belang van zelfrespect en grenzen stellen. Door jezelf te respecteren en te vertrouwen op je eigen kracht, kun je beter omgaan met de meningen en reacties van anderen en je concentreren op je eigen doelen en behoeften. Het herinnert ons eraan dat we ons niet moeten laten afleiden door wat anderen van ons denken of vinden, maar in plaats daarvan moeten vasthouden aan onze eigen waarden en overtuigingen.

Wat als de persoon tegen wie je nee wilt zeggen een superbelangrijk persoon voor je is


Als de persoon tegen wie je nee wilt zeggen superbelangrijk voor je is, kan het moeilijk zijn om grenzen te stellen en nee te zeggen. Het kan aanvoelen alsof je de persoon teleurstelt of afwijst, en je kunt bang zijn voor de gevolgen van het afwijzen van de persoon.

Maar het is belangrijk om te onthouden dat grenzen stellen en nee zeggen niet betekent dat je de persoon niet waardeert of respecteert. Het betekent simpelweg dat je voor jezelf opkomt en je eigen grenzen en behoeften erkent en respecteert.

Het kan helpen om je grenzen duidelijk en respectvol te communiceren, en te benadrukken dat het niet persoonlijk is en dat je de persoon nog steeds waardeert. Het kan ook helpen om alternatieven te bieden als je nee zegt, zoals het zoeken naar andere manieren om te helpen of het stellen van duidelijke voorwaarden voor je hulp.

Uiteindelijk is het belangrijk om te onthouden dat het stellen van grenzen en nee zeggen een gezonde vorm van zelfzorg is. Het is beter om nee te zeggen tegen een belangrijk persoon en voor jezelf op te komen, dan jezelf te overbelasten en in de problemen te komen. 

Als de persoon echt belangrijk voor je is, zal hij of zij uiteindelijk begrijpen en respecteren dat je voor jezelf zorgt.

Concrete en praktische voorbeelden van "nee zeggen"

HOE ZEG JE NEE ALS MEN JE OVERDONDERT MET EEN VRAAG.
"Ik kom er later op terug"
"Laat me er over nadenken."
 
ALS JE HET RECHT OM VAN MENING TE VERANDEREN WILT BEHOUDEN, ZEG JE ZO OP EEN LEUKE MANIER NEE.
"Heel erg bedankt dat je aan me denkt. Het is een nee voor nu, maar ik zal het je zeker laten weten als er iets verandert."

ALS JE ER ZEKER VAN WILT ZIJN DAT HUN GEVOELENS NIET Kwetsen EN JE IN DE TOEKOMST OPEN STAAT VOOR HUN VERZOEK, ZIJN HIER ENKELE MOOIE MANIEREN OM NEE TE ZEGGEN.
"Ik kan dat deze keer niet doen, vraag het opnieuw!"
'Nee, bedankt, maar ik waardeer het dat je aan me denkt.'
"Ik moet deze keer passen."
 
ALS JE DENKT "IK WIL NIET" EN JE ZE GRAAG EEN STEVIGE NEE WILT GEVEN, HIER ZIJN ENKELE SUGGESTIES.
"Bedankt dat je aan me denkt, maar ik kan niet meedoen."
"Sorry, mijn bord is al vol."

EN ALS JE MET HEN WILT DELEN DAT JE HET EENVOUDIGE LEVEN VAN EEN LUCKY GIRL NASTREEFT, DAN KAN JE DIT ZEGGEN:
"Ik ga nee zeggen, ik probeer mijn leven wat minder druk te maken."
 


Korte meditatie 2:35 min - Nee zeggen
Jouw beurt!

Kan jij gemakkelijk nee zeggen? Laat het me weten in de comments!

Wil jij meer?

Ontdek het MEERMIN PROJECT! Deze betoverende cursus zal je helpen je ware essentie te omarmen, je passies te ontdekken en je creatieve vonk te ontsteken. Je zult leren hoe je in je eigen kracht kunt stappen en je leven kunt vormgeven op een manier die resoneert met je diepste verlangens. Dus gooi die staart aan, duik in het avontuur en laat je innerlijke zeemeermin schitteren!


Dit blog bewaren op een Pinterest Bord?

Hoover met je muis over de afbeelding tot je een rood vakje ziet met "Pinterest bewaren"!*****

LEEF EEN LEVEN IN LIJN MET JE ZIEL

xoxo Katinka

0 Comments

Leave a Comment